kedd, március 21, 2023
   
Betűméret

Keresés

Miért öli meg az érintőképernyő ahol csak tudja a fizikai interfészt?

Ha egy sima billentyűzetes telefont gyártó cég úgy dönt, hogy belép valamelyik fura karaktereket használó piacra, óriási problémával néz szembe. Az angol nyelvterületre tervezett fizikai felület képtelen igazodni az új piachoz és nagy valószínűséggel a termék megbukik. Lehet csinálni lokalizált gyártósort, stb. Az egész nagyon nehézkes és bonyolult, általában nem sikerül.

Az érintőképernyő ezzel szemben lényegében lenyelte a hardvert. Egy iPad-en, egy Samsung Galaxy S-en, vagy egy iPhone 4-en lényegében csak a hátlapján látsz valódi különbséget, a teljes frontális felületet elfoglalja a kijelző, így a fizikai interfésznek nagyon kevés köze van, ahhoz, amit látsz és érzékelsz az eszközből - persze retina display, stb. azért számít -.

A legnagyobb előnye az érintőképernyőnek gyártási szempontból, hogy akár gyatrán kidolgozott felüetekkel is el lehet indítani egy termék terjesztését, a felhasználó egy nem lokalizált, vagy teljesen használhatatlanul működő felület megvásárlása esetén sincs azzal a tudattal megbombázva, hogy ez így marad örökre. Amikor megveszed az iPad-et egy használhatatlan magyar billentyűzettel - mert jelenleg még szöveg kiegészítéssel is botrányos -, akkor nem örökre írtál alá szerződést, valójában megelőlegezted, hogy a következő, vagy az azt követő iOS kiadásban ott lesz egy olyan billentyűzet, amit egyszerűen csak letöltesz a táblára és minden megváltozik. Ott lesznek az ékezetek ahol kell, és neked nem kell hozzá semmi mást csinálni a táblával, csak frissíteni a szoftvereket rajta.
Ugyanez igaz minden szoftveres elemére a táblagépnek. Minden program, amit kapsz hozzá, várhatóan jobb lesz, szebb interfésszel fog hamarosan érkezni, egyre jobb lesz használni, mint ahogy most megy. A táblagép kinyílik használhatósági szempontból, a készülék és a szoftverek kezelő felülete természetes, laza evolúciós folyamatban fejlődik ki a használható szintre.  Amikor veszel egy magnót, ha azon hülye a navigáció, akkor az örökre hülye marad. Az érintőképernyős intefészeken ez csak ideiglenes probléma. 
Ha belegondolunk, teljesen természetes, hogy egyre több ilyen eszköz lesz körülöttünk, az órától kezdve, a gépen át a telefonig, de valószínűleg hamarosan a mosógéptől kezdve a mikrón át minden háztartási gép internetes összeköttetéssel, jó minőségű kijelzővel fog érkezni a piacra. Az érintőképernyő pedig előtérbe helyezi a szoftvert, tehát simán lehet, hogy új fajta főzési programok, speciális mikrózási menük, tökéletesebb mosási programok fognak érkezni egy-egy szoftverfrissítéssel a készülékeinkre, sőt szépen lassan a megvásárlástól kezdve azt vesszük észre, hogy egyre jobb használni a készüléket, nem csak azért, mert megismerkedünk vele, hanem azért is mert valóban egyre jobb megoldásokat implementálnak rá.
Az érintőképernyő azzal, hogy a vezérlést is a digitális területre helyezi, sokkal nagyobb szabadságot ad a gyártóknak, mert a gyártás során ismeretlen helyzetek megoldását is lehetővé teszi és  a felhasználóknak, mert azt és úgy használhat a megvásárolt eszközön, amit szeret.

Forrás: doransky

Szórakoztató elektronikai és háztartási gépek Originál alkatrészeinek és kiegészítőinek nagykereskedelme.
Műszaki és elektronikai alkatrészek nagykereskedése.

Központi Webáruház

 


Euras adatbázis