hétfő, szeptember 26, 2022
   
Betűméret

Keresés

Még lejjebb zuhan az LCD televíziók és monitorok ára!

Túlkínálat alakult ki  az LCD-panelek piaca a második negyedévében, mert az LCD-tv-k utáni kereslet a gyártók által vártnál sokkal gyengébben alakult a nyáron. A foci világbajnokság körüli felhajtás miatt a vállalatok túlbecsülték lehetőségeiket. A TV árak meredeken  zuhanni kezdtek, ami a monitorokra is átterjedt.
 A gyártók tavaly összesen  12 milliárd dollárt fordítottak beruházásokra, ami nagyrészt új kapacitások kiépítését szolgálta a foci vb  évére.  A beruházóknak látszólag minden okuk megvolt a bizakodásra, mivel az LCD tv-k iránti igény a válság alatt is erős volt, és növekedett.

Ebben az i évben a gyártók közel kétszer annyi LCD-tévépanelt szállítottak le, mint tavaly, és a második negyedévben tovább fokozták a gyártást, ám a kereslet már rég nem követte a kínálatot, így hatalmas készletek halmozódtak fel. Az idei első félév során 23 millióval több tévépanelt gyártottak, mint amennyi tévét értékesítettek. A túltermelés mértéke a második negyedévben már a valódi kereslet egyharmadát tette ki. Magyarul: négy legyártott tévépanelből csak hármat lehet eladni.

Júliusban vált súlyossá a helyzet, amikor a tévégyártók a kereskedelmi csatornák készleteinek megugrását követően erőteljesen lefaragták a megrendeléseiket, így egyes láncoknál a forgási sebesség már 9 hétre emelkedett, vagyis több mint kéthavi értékesítés álltelevízióból a  raktáron.
Mindez jelentős nyomás alá helyezte az LCD-panelek árait.

A túltermeléses helyzet a koreai óriásgyártók kezére játszik , mint a Samsung és az LG, mivel méretüknél fogva akár szándékosan is fenn tudják tartani a túlkínálati helyzetet, hatalmas, dollár milliárdokban kifejezhető károkat okozva a japán és tajvani konkurenciának.

A kapacitásokat a gyártók úgy használják ki, hogy a minél nagyobb panelek értékesítésére koncentrálnak. Felgyorsulhat a nagy tévék és monitorok árainak zuhanása, mivel a panelgyártók kénytelenek lesznek a korábbi árprémiumukból engedni, hogy megnöveljék a nagyméretű kijelzők eladásait, így kötve le az üzemeket. A Samsung például 2,2 m x 2,5 m-es üveglapokat munkál meg a tévépaneleket előállító legmodernebb, nyolcadik generációs (8G) LCD-üzemeiben, amelyekből 18 darab 82 centis (32 hüvelykes) tévépanelt lehet kivágni, de 117 centiméteres tévépanelekből már 8 darab felemészt egy teljes üveglapot. Mivel a kisebb, olcsóbb panelek árai már így is a költségek szintjén mozognak, ezért a gyártók részéről a nagyobb, 100 centiméter feletti tévé- és 60 centi feletti monitorpanelek árainak jelentős csökkentése várható, amihez valószínűleg a készülékgyártók is asszisztálnak majd.

 

Szórakoztató elektronikai és háztartási gépek Originál alkatrészeinek és kiegészítőinek nagykereskedelme.
Műszaki és elektronikai alkatrészek nagykereskedése.

Központi Webáruház

 


Euras adatbázis